تهدید تأسیسات نفتی ایران حمله به اقتصاد آمریکا و اروپاست
نشریه «نیویورک تایمز» تأکید کرده است که هرگونه مقابله احتمالی نظامی اسرائیل علیه ایران، وضعیت عرضه نفت در جهان را دچار اختلال کرده که بخشی از عواقب آن تشدید بحران اقتصادی در آمریکا و اروپا خواهد بود.
به گزارش ایرنا، رسانه آمریکایی نیویورک تایمز نوشته است: شوک به عرضه جهانی نفت، میتواند منجر به افزایش قیمتهای بنزین، سوخت و سایر محصولات ساخته شده با نفت مانند پلاستیک، مواد شیمیایی و کود شود. این امر میتواند به سرمایهگذاریهای اقتصادی، استخدام و گسترش کسبوکار در کشورهای مختلف ضربه جدی وارد کرده و آنها را با خطر رکود تهدید کند.
نیویورک تایمز با اشاره به افزایش گمانهزنیها در مورد احتمال حمله نظامی اسرائیل به ایران، افزوده است: احتمال این پیامد فاجعهبار در روزهای اخیر در کانون توجه جهانی قرار گرفته است، تا جایی که در برخی سناریوها به احتمال هدف قرار دادن پالایشگاههای عربستان سعودی یا امارات متحده عربی از سوی ایران در صورت حمله احتمالی اسرائیل به تاسیسات هستهای و نفتی این کشور اشاره میشود.
کابوس نفت 130 دلاری
در بخشی از تحلیل این روزنامه آمده است: بر اساس تحلیل مؤسسه «آکسفورد اکونومیکس»، در صورت وقوع جنگ میان اسرائیل و ایران، قیمت نفت به ۱۳۰ دلار در هر بشکه افزایش یافته و اقتصاد جهانی چهار دهم درصد آسیب خواهد دید. این سناریو درست زمانی که بانکهای مرکزی از ایالات متحده تا اروپا تا حدی در کاهش نرخ بهره بر تورم پیروز شدهاند با افزایش قیمتها به اقتصاد اروپا و آمریکا ضربه میزند.
یک شوک نفتی و در نتیجه نرخهای بالاتر، شرایط اعتباری سختتری را برای کسبوکارها و مصرفکنندگان ایجاد کرده و انگیزه برای سرمایهگذاری، استخدام، خرید خانه و رشد اقتصادی را کاهش میدهد.
نیویورک تایمز نوشته است: قیمت نفت تا حد زیادی قیمت بنزین را که در صورت پایین بودن نشانهای از اعتماد مصرفکننده و رفاه اقتصادی هر کشور است مشخص میکند.
ضربههای اسرائیل به آمریکا و اروپا
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: آمریکا، یکی از مهمترین ضررکنندگان از تشدید تنش در خاورمیانه و تقابل نظامی احتمالی اسرائیل علیه ایران است. ایالات متحده یکی از کشورهایی است که از این شوک نفتی آسیب میبیند. هر چند شرکتهای آمریکایی فعال در تولید سوختهای فسیلی از ضربه به عرضه جهانی نفت و قیمتهای بالاتر سود میبرد اما در نهایت کند شدن رشد اقتصاد جهانی مانع دیگر کسبوکارها، بهویژه صادرکنندگان آمریکایی خواهد شد.
بنابر تحلیل نیویورک تایمز، کشورهای اروپایی نیز به طور ویژه در برابر اختلال نفتی حاصل از جنگ احتمالی ایران و اسرائیل آسیبپذیر هستند. این قاره برای مدت طولانی به انرژی ارزان روسیه متکی بوده اما پس از این عرضه پس از تحریمهای بینالمللی روسیه در جریان جنگ این کشور با اوکراین، این عرضه ارزان قیمت کاهش یافته و حملونقل انرژی به اروپا به شدت محدود شد. این امر بسیاری از کشورهای اروپایی را مجبور کرد تا در عین محدود کردن مصرف، به دنبال جایگزینهایی [همچون زغال سنگ] باشند. با این شرایط یک شوک ناگهانی در قیمت نفت بحران دیگری را برای اروپاییها به همراه خواهد داشت.
افزایش قیمت نفت
در نتیجه همین تحلیل بازرگانان بینالمللی از تحولات منطقه، قیمت نفت در حال افزایش است به طوری که نفت برنت از حدود 70 دلار تا همین چند هفته قبل، حالا به 80 دلار رسیده که بیانگر افزایش حدود 14 درصدی است.
به گزارش ایبنا، بهای معاملات آتی نفت برنت که روز دوشنبه رکورد 81 دلار و 17 سنت را هم ثبت کرده بود، دیروز در سطح ۷۹ دلار و 37 سنت در هر بشکه معامله شد و قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با یک دلار و 50 سنت افزایش به ۷۵ دلار و 94 سنت رسید.
قیمت نفت برنت در هفته گذشته بیش از هشت درصد و نفت خام وست تگزاس اینترمدیت ۹ و یک دهم درصد افزایش یافت.
بانک سرمایهگذاری آمریکایی گلدمن ساکس پیشبینی خود را برای قیمت هر بشکه نفت تا سال ۲۰۲۵ با افزایش ۲۰ دلاری به ۹۶ دلار در صورت کاهش یک میلیون بشکهای تولید ایران به دلیل هر فرضیهای مبنی بر حمله به آن افزایش داد.
تحلیلگران بانک ANZ با اشاره به ظرفیت مازاد تولید متعلق به سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) که بالغ بر هفت میلیون بشکه در روز است، گفتند: «ما میبینیم که حمله مستقیم به تاسیسات نفتی ایران، کممحتملترین پاسخ در میان گزینههای اسرائیل است.»
پایینترین ذخایر نفت در آمریکا
گفتنی است، سطح پایین ذخایر اضطراری نفت در آمریکا، این کشور را در برابر احتمال مختل شدن عرضه خاورمیانه در صورت تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی، آسیبپذیر ساخته است. «هارولدهام»؛ بنیانگذار شرکت «کانتیننتال ریسورسز»، آمریکا را در برابر شوک نفتی، «به طور غیرمعمولی آسیبپذیر» خواند.
روزنامه فایننشیال تایمز از قول او آورده است: «آنها ذخایر نفت استراتژیک را تخلیه کردهاند و ذخایر پالایشگاهها در آمریکا در سالهای اخیر، به پایینترین حد خود رسیده است. شما هرگز نمیدانید چه زمانی به آن نیاز دارید. این چیزی شبیه به داشتن بنزین در ماشینتان است. ما به طور غیرعادی در موقعیت آسیبپذیری قرار داریم. همه در حال حاضر به خاورمیانه نگاه میکنند و در چهار سال گذشته چنین بوده است؛ اما رئیسجمهوری داشتیم که صادقانه بگویم در خانه نبود.»
این روزنامه افزوده است که اظهارات بیپرده این مدیر نفتی، یک واقعیت تلخ برای آمریکاست. ذخایر نفت استراتژیک آمریکا پس از اینکه دولت بایدن برای کنترل قیمت بنزین پس از آغاز جنگ روسیه در اوکراین، مقدار زیادی نفت را در سال ۲۰۲۲ به بازار عرضه کرد به پایینترین حد خود در ۴۰ سال اخیر سقوط کرد.
روزنامه فایننشیال تایمز آورده است با این حال، از آن زمان، دولت فدرال به دلیل قیمتهای بسیار بالا، به کندی مشغول پر کردن مجدد این ذخایر شده است. برخی حتی استدلال کردهاند که آمریکا دیگر نیازی به ذخایر استراتژیک ندارد زیرا خود بزرگترین تولیدکننده جهان است. اما به نظر میرسد این عده فراموش کردهاند که اولا، نفت در سطح جهانی معامله میشود و ثانیا، آمریکا ممکن است بزرگترین تولیدکننده نفت باشد اما در عین حال، بزرگترین مصرفکننده است و روزانه حدود هفت میلیون بشکه بیشتر از تولید خود مصرف میکند و این امر، آمریکا را در برابر نوسانات قیمت جهانی آسیبپذیر میسازد.
همچنین بر اساس گزارش اویل پرایس، در حال حاضر، سطح ذخایر اضطراری آمریکا به اندازه مصرف حدود ۱۹ روز است.
گفتنی است، اگر اسرائیل بخواهد به تاسیسات نفتی ایران حمله کند با بههم خوردن چرخه عرضه جهانی نفت، عواقب بدی برای اقتصاد آمریکا و اروپا بهوجود میآید؛ بهویژه که در آستانه انتخابات آمریکا، دولت بایدن ضربه جبرانناپذیری خواهد خورد.